טיפול פסיכולוגי
אנשים פונים לטיפול מסיבות מגוונות ובנקודות זמן שונות בחיים. במהלך החיים אנו מוצאים את עצמינו מתמודדים עם מצבים מורכבים, אשר ההתמודדות עימם אינה פשוטה ויכולה להיות מלווה במצוקה גדולה. פנייה לטיפול היא הכרחית במצבים מסוימים. לרוב אנשים פונים לטיפול סביב מצבי משבר בחייהם (כמו אירועים טראומטיים, קשיי הסתגלות, פרידה, שינויים משמעותיים). אחרים פונים לטיפול עקב תחושות פנימיות מעיקות (כמו תקיעות, ריקנות ובלבול), מצוקות נפשיות (כמו חרדה ודיכאון), קשיים בתפקוד בעבודה או בזוגיות, אובדן של אדם קרוב, וכן סביב שאלות של זהות וחיפוש משמעות בחיים. קיימים גם אלו שפונים לטיפול פסיכולוגי מתוך רצון להתפתח ולהכיר את עצמם טוב יותר.
ההחלטה לפנות לטיפול פסיכולוגי אינה החלטה פשוטה ופעמים רבות מלווה בדילמות ותחושות סותרות. חלק מהדילמות נובעות מהתפיסה הרווחת (והמוטעית לרוב) לגבי מה הוא בדיוק טיפול פסיכולוגי. נסו להיזכר במצב בו גיליתם יום אחד כי הטלפון הנייד שלכם התקלקל, או שהרכב שלכם לא התניע, או אולי שהמקרר הפסיק לעבוד. כיצד הגבתם? האם שברתם את הכלים? האשמתם את העולם במר גורלכם? הסתגרתם בחדר והתחבאתם מתחת לשמיכה עד יעבור זעם? אולי התעלמתם לחלוטין? סביר להניח שבכל אחד מהמצבים האלו לקחתם אחריות, ופניתם לאיש המקצוע המתאים לקבלת עזרה. אם אנחנו כל כך רגילים לטפל בקרובים לנו וברכוש שלנו – מדוע כל כך קשה לפנות לטיפול כשהנפש שלנו כואבת או כשאנחנו חשים מצוקה? אנשים רבים מטפלים בהכל, "סוחבים" הכל על הכתפיים – ובדרך מזניחים דבר מאוד חשוב: הם עצמם.
קשה עד בלתי אפשרי לתאר טיפול פסיכולוגי במילים, שכן טיפול הוא תהליך סובייקטיבי ועמוק, שרק המתנסה בו יכול להבין את מלוא המשמעות שלו. כל שיטה טיפולית כוללת מרכיבים אופייניים לה, שמיטיבים עם בריאותו של המטופל. הגישה הטיפולית שלי היא באוריינטציה דינאמית אינטגרטיבית, בשילוב גישות קוגניטיביות-התנהגותיות, בהתאם לצורך ובאופן שמותאם למטופל. אני מאמין כי טיפול פסיכולוגי הוא מסע משותף של המטפל והמטופל לקראת היכרות טובה יותר של המטופל עם עצמו ועם רגשותיו, תוך הבנת הסיבות לקשיים בחייו, ולצד קבלת כלים להתמודדות יומיומית מיטיבה. אני מאמין כי על מנת שטיפול יצליח, קיימת חשיבות עליונה לקשר הטיפולי ולמערכת היחסים שנוצרת בחדר הטיפולים, מתוך הנחה שהכוח המרפא נמצא בקשר הבין-אישי הייחודי המתהווה בטיפול בין המטפל לבין המטופל. הקשר הטיפולי מאפשר סוג מיוחד של קשר אנושי מיטיב – שהוא כשלעצמו גורם חשוב בבריאותו הנפשית של האדם. בנוסף, אני מאמין כי על טיפול פסיכולוגי להתאים למטופל או למטופלת הפונים, מתוך הקשבה מעמיקה, מעורבות והיכרות עמם.
הגישה הטיפולית שלי אינטגרטיבית, ונשענת על מספר גישות טיפוליות, בהן טיפול דינאמי וטיפול קוגניטיבי-התנהגותי (ובפרט טיפולים מבוססי מיינדפולנס). טיפול דינאמי הוא טיפול שמטרתו לסייע לאדם להתחבר לכוחותיו הפנימיים, לעודד תובנה והתמודדות עם טווח האתגרים והקשיים בחייו. המטפל מסייע למטופל להגביר את המודעות שלו לעצמו, לרגשותיו, לתהליכים שהוא עובר, ולדרכי ההתמודדות שלו. בעזרתו של המטפל, המטופל מתבונן בעולמו הפנימי ומנסה להכיר ולבחון חלקים שאינם מוכרים לו ויתכן כי אינם מודעים, אך הינם בעלי השפעה משמעותית על חייו, ולעיתים הינם הגורמים לקשייו. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הוא טיפול פסיכולוגי קצר מועד וממוקד מטרה, והוא מבוסס על ההנחה כי מחשבות, רגשות, תחושות גופניות והתנהגויות קשורים באופן הדוק ומשפיעים אלו על אלו, וכי דפוסי חשיבה שליליים ודפוסי התנהגות בלתי מסתגלים עומדים בבסיסם של קשיים נפשיים וגורמים סבל רב למטופל ולסביבתו. גישות קוגניטיביות התנהגותיות מבוססות מיינדפולנס (Mindfulness) שמות דגש על התמקדות בהווה, במחשבות וברגשות, בניסיון להכיל אותם מבלי צורך בהגנות שאינן נחוצות. גישות אלו מתבססות על התפיסה כי עלינו להתייחס לחוויות ולרגשות שלנו, בהווה, בעבר ובעתיד, מתוך קבלה והכלה שלהם, הנובעות מסקרנות לחיינו ומתוך רגישות ואהבה לחיים ולעצמנו.